joi, 30 ianuarie 2014

Ziua Rosiei Montane

Dragi prieteni ai Rosiei Montane,
Asa cum v-am obisnuit, in fiecare an, pe 6 februarie, va invitam sa sarbatorim impreuna Ziua Rosiei Montane!
In peste 20 de orase din tara si strainatate, marcam 1883 de ani de atestare documentara a celei mai vechi localitati miniere din Romania cu proiectii de filme documentare, expozitii fotografice, dezbateri, concerte si alte evenimente special pregatite pentru aceasta ocazie!
Alba Iulia // Agnita // Arad // Baia Mare // Brasov // Bucuresti // Campeni // Cluj Napoca // Constanta // Craiova // Cugir // Hunedoara // Iasi // Medias // Mogosoaia // Oradea // Ramnicu Valcea // Resita // Sibiu // Slatina // Solca // Suceava // Targoviste // Timisoara // Turda // Zlatna // Berlin // Copenhaga // Dublin // Londra // Louvain-La-Neuve // Madrid // Montreal // Paris // Sonderborg // Viena 
Urmariti programul Zilei Rosiei Montane in fiecare oras, aici. Va asteptam cu drag!
Ne sustin Sapte Seri, Vice, Cooperativa Urbana, Cooperativa Traditionala, Ginger Group si Metropotam. 
Ziua Roșiei Montane este un eveniment care isi propune sa promoveze patrimoniul cultural si natural exceptional pe care Rosia Montana il adaposteste si sa accentueze necesitatea conservarii si punerii in valoare a acestor vestigii, demne de includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO.


Mining Watch Romania anunta publicarea a trei rapoarte detaliate privind proiectele miniere auro-argentifere propuse in tara noastra pentru exploaterea resurselor de aur, argint si polimetalice. Spre deosebire de proiectul minier propus la Rosia Montana, care vizeaza exploatarea celui mai mare zacamant de aur si argint din Europa, alte 13 proiecte miniere, de mai mici dimensiuni, parcurg cu repeziciune si foarte discret numeroase etape de avizare.
Sunt sapte proiecte miniere ce au la baza suspecta asociere dintre Minvest si Gabriel Resources din 1997: Rosia Montană, Bucium, Certej, Deva-Muncel, Baita Craciunesti, Brad si Bolcana. Acestora li mai adauga alte sase noi proiecte ce ar putea transforma comunitatile vizate in zone marcate de poluare accentuata, boli profesionale cronice si de neputiinta de a mai avea in viitorul previzibil dezvoltare prin agricultura sau turism.

Rapoartele pot fi citite si descarcate aici.
Facebook Tweeter Youtube

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu