vineri, 6 iunie 2014

O victorie a societatii civile

Dragi prieteni ai Rosiei Montane,
 
Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania, cunoscut si sub numele de „legea speciala”, a fost respins marti de Camera Deputatilor cu 301 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 3 „abtineri”. Votul marcheaza respingerea definitiva a proiectului de lege initiat de Guvernul Romaniei, proiect ce a fost trimis spre dezbatere Parlamentului in septembrie 2013. Astfel, ultima incercare a Gabriel Resources de a-si vedea proiectul aprobat se incheie cu un nou esec.

Proiectul de lege Pl-x 520/2013 a reprezentat cea mai importanta tentativa de schimbare a legislatiei ce ar fi favorizat nelegitim compania ce doreste sa exploateze prin cianurare zacamantul de la Rosia Montana. Numeroasele sale prevederi ar fi exceptat compania de la obtinerea avizelor necesare. Acestea s-ar fi bazat pe acte administrative anulate de justiţia romana in ultimii 15 ani.

Strategia industriei miniere de schimbare a legislatiei in vigoare a esuat. Cu toate acestea, diversi reprezentanti ai Guvernului Ponta amintesc periodic de necesitatea unei noi legi cadru in minerit. Noi proiecte de modificare a legislatiei miniere sunt initiate, adoptarea lor vizand de aceasta data si proiecte precum cele de la Certej, Rovina sau Baia Mare. Chiar daca prin votul de acum democratia in Romania a avut de castigat, lupta pentru dreptul comunitatilor la dezvoltare durabila e departe de a fi obtinut.

„Rosia Montana nu e total salvata prin votul Parlamentului, insa lupta noastra este mult mai aproape de a fi castigata. Acest lucru se datoreaza oamenilor liberi, cu constiinta, care au inundat strazile in toamna trecuta. Este clar ca noua ne apartine viitorul acestei tari si ca noi suntem cei ce putem influenta, democratic si decisiv, modul in care vrem sa fie condusa Romania. In ceea ce priveste lupta campaniei Salvati Rosia Montana, aceasta va continua si nu vom renunta sau obosi pana cand nu vom vedea realizate revendicarile din toamna. Interzicerea cianurii, includerea in Unesco si dezvoltarea durabila a Rosiei Montane – acestea ar reprezenta adevarata victorie pentru societatea romaneasca”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.



FanFest 2014. Cultiva Revolutia!

Alburnus Maior si Campania Salvati Rosia Montana au bucuria sa anunte o noua editie a festivalului de cultura si protest FanFest. Ajuns la cea de-a noua editie, FanFest se va desfasura in acest an intre 11 si 17 august. Editia din 2014 propune publicului interesat un melanj multi-cultural, care aduce laolalta muzica, teatrul, literatura, poezia, fotografia, activismul civic, traditia si istoria – toate sub sloganul FanFest cultiva revolutia!

In acest an activitatile festivalului se vor derula pe parcursul a 6 zile, dorinta organizatorilor fiind ca aceia care viziteaza Rosia Montana sa aiba parte de o adevarata vacanta culturala, in care sa poata imbina drumetiile cu concertele, expozitiile, dezbaterile, piesele de teatru si multe alte evenimente din program. Astfel, participantii vor avea posibilitatea de a descoperi nu doar Rosia Montana, ci si lumea oamenilor care au ales sa o apere: localnici, activisti sau artisti. Festivalul va gazdui iarasi targul taranesc cu produse traditionale si hrana sanatoasa, alaturi de zona copiilor, ce ofera jonglerii, teatru de papusi si pictura. Scena muzicala primeste intariri internationale si putem confirma deja prezenta trupei Baba Zula din Istanbul, Turcia. Alaturi de ei vor concerta numeroase trupe romanesti ce au sustinut si in trecut Campania Salvati Rosia Montana, dar si nume in premiera pentru FanFest, ca Toulouse Lautrec sau Vlad Dobrescu.
Daca doriti sa sustineti financiar acest festival, realizat exclusiv din donatii si volutnariat, o puteti face prin pay pal sau transfer bancar la datele de AICI cu mentiunea "pentru FanFest".

Urmariti site-ul si pagina noastra de Facebook pentru noutati FanFest Rosia Montana.
www.fanfest.ro

7 comentarii:

  1. Faptul că acel proiect de lege a fost respins este un lucru pozitiv. Totuşi, o lege a exploatării raţionale, eficiente şi corecte a resurselor naturale ale ţării trebuie să existe. Altfel, fiecare va face ce îi convine! În mod normal, resursele de interes naţional, respectiv aurul, argintul, minereurile de metale rare, petrolul, gazele naturale, apele, sarea, cărbunele şi altele, ar trebuie să fie monopol al statului român! Avem încă forţa de muncă umană pregătită a fi folosită în acest scop, inclusiv inginerii, exploratorii, muncitorii specializaţi, acum ar putea fi găsite şi resursele bugetare necesare. În primă urgenţă ar trebui rezolvată probleme metalelor preţioase şi rare. Inginerii români din domeniu au identificat metode moderne de exploatare, pentru a evita metodele poluante. Trebui numai să se găsească şi voinţa politică necesară. Sunt convins că se poate emite o lege prin care aurul de care dispunem să fie preluat de BNR!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este nevoie de o lege noua a exploatarii tuturor resurselor naturale ale Romaniei. Ar trebui preluata ca obiectiv distinct al societatii civile.
    Bancescu Ovidiu

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum urmeaza un lung proces in justitie!
    Dar cei ce au permis initierea unui asemenea proiect iresponsabil cu RMGC nu ne spun nimic?
    Poate le spunem noi ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Resursele naturale sunt ale poporului roman, iar statul trebuie doar sa le administreze si sa le exploateze rational, eficient si cu respectarea normelor de mediu. Profiturile trebuie sa ramana in tara, in beneficiul romanilor. Soparla ca statul este un prost administrator ne-a adus deja la sapa de lemn. In fond nu statul, ca atare, conduce, ci oamenii numiti de catre autoritatile statului. Ca in fruntea autoritatilor statului au ajuns acesti terchea-berchea pusi pe furaciune si jaf e un simplu accident istoric. Constitutia Cetatenilor creaza cadrul propice pentru ca astfel de accidente istorice sa nu se mai poata intampla. Este un proiect serios, fezabil, iar transpunerea lui in practica tine doar de vointa romanilor de a iesi pe cale democratica din starea asta de robie. Mai avem o singura sansa, la alegerile prezidentiale. Daca si de data asta vom rata intalnirea cu Istoria vom lasa in urma noastra memoria unei generatii cu care urmasii n-or sa aiba motive sa se mandreasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cata ipocrizie ! Salvatio murind de foame ! Dar incetati sa mai tot cereti bani de la guvern,adica de la noi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai anonimule agramatical, pupincurist, ipocrit esti tu. Tu poate mori de foame. Pe cine lingi pe la guvern de tie mila de ei. Ai auzit de cratima? foloseste-o.

      Ștergere
  6. EXTRAGEREA AURULUI PE INTELESUL TUTUROR:
    Nea Ioane, matale ai 1kg de aur în curte, dar nu ştiu decât eu cum să-l scot printr-o metodă nemaipomenită. Uite îţi fac o ofertă extraordinară: îl scot eu, drept răsplată că l-am scos din curtea ta îţi dau şi ţie 60 de grame redevenţă şi dacă mă ajuţi să ţi-l scot în 15 ani îţi dau de lucru şi-ţi plătesc salariu 5 grame pe an pentru că sunt de treabă şi nu vreau să stai ca prostu fără serviciu. Adică de fapt nu-l scot eu, îl scoţi tu, eu doar îţi împrumut uneltele, te învăţ cum să le foloseşti şi te răsplătesc pentru efortul de a-ţi scoate singur aurul din curte ca să mi-l dai mie.
    Nu-i aşa că-i nemaipomenit? Ah, era să uit… şi cum tot nu-ţi mai trebuie la nimic o curte după ce am scos 1kg de aur din ea, voi lăsa acolo vreo 3 tone de cianură şi alte substanţe toxice… Cum? Nu-ţi fă probleme, crede-mă pe cuvânt că nu o să vă afecteze cu nimic! Nu, nu o să ajungă nici în apă, nici în grădină, jur pe ce-am mai scump!

    RăspundețiȘtergere